Kategória: Bioborok Koch Organic

Bioborászat eu organic logo koch bioborok

A bioborászat nem használ műtrágyát és szintetikus vegyi permetezőszert a szőlő ültetvényeken. Célja a biológiai egyensúly megteremtése a szőlőben. Segíti a szőlőtőkék ellenálló képességét, és kedvező körülményeket teremt a kártevők természetes ellenségei számára például madárodúk telepítésével . Zöldtrágyázással, komposzt és szerves anyag felhasználásával, a túlzottan magas hozamok elkerülésével hosszú távon egészséges, termékeny talajt tart fenn a bioborok előállítása érdekében.

A bioborász elvisel bizonyos mértékű természetes szőlő veszteséget a kártevők és betegségek miatt. Ha szükséges, megküzd velük. Gyógynövény alapú és természetes permetkeverékek, esetleg kén, mész vagy réz hozzáadásával, csali-csapdák kihelyezésével, zavaró illatanyagok kijuttatásával és számos egyéb természetes módon. Alacsony hozamok, terméskorlátozás és kíméletes érlelés eredményeként többnyire koncentrált, a fajtára jellemző, karakteres vegán borok születnek.

bioborok minősítése hu-öko-01

A természeti környezetet kímélő módon, jogszabályokban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú előírásoknak történő megfelelést független minősítő szervezetek tanúsítják. A rendszeres ellenőrzések biztosítják a fogyasztók részére, hogy ténylegesen ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) gyümölcsöt, vagy belőlük készült készterméket vásároljanak.

A Koch Borászat ellenőrzését és tanúsítványainak kiállítását a HU-ÖKO-01 jelzésű Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. végzi.

Bioborok

A „biobor” kifejezés a hazai tudatos vásárlók körében egyre ismertebb. Más országokban egyéb egyértelmű kifejezéseket is használnak. Spanyolországban a „vino ecologico”, Angliában és az USA-ban az „organic wine”, Franciaországban a „vin biologique”, Németországban pedig az „ökowein” jelzők érvényesek a környezetkímélő és ökológiai eljárásokat illetően.

Az Észak-Amerikai országokban, és Skandináviában közkedvelt italok között tartják számon az ökológiai rendszerben termelt borokat. Az sem véletlen, hogy számos Michelin-csillagos étterem ital-lapján is szerepelnek.

Ökológiai termesztésre leginkább alkalmas fajták közül ki kell emelni a nemesített rezisztens  szőlőket, amelyek fenn tarható gazdálkodást tesznek lehetővé. Az Ister és a Castellum is közéjük tartozik. A közismertebb szőlőfajták mint a cabernet sauvignon, a sauvignon blanc, a portugieser,  az olaszrizling, a cabernet franc vagy a kékfrankos komolyabb kihívások elé állítják a pincészet dolgozóit, mert csak részben ellenállóak bizonyos betegségeknek, kártevőknek, így a védekezés is nehezebb ezekben az ületvényekben.

A Magyar fenntartható mezőgazdaság egyik garanciája a biodinamikus termelési formák széles körben való alkalmazása. A vegyszerek tilalma, egyben a természetes natúr ízek megőrzését is lehetővé teszi. A szőlőbirtok minden dűlőjében rovarölőszer-mentes gazdálkodás folyik, ezzel is csökkentve a termesztés ökológiai lábnyomát.

Koch Pincészet Borota

Frissen préselt természetes gyümölcslevek

Olaszrizling szőlőlé homoktövissel

Kékszőlőlé céklával

Hoppá, valami hiba történt. Próbáld újra a feliratkozást!
Sikeresen feliratkozott a Koch Borászat hírlevelére.

Koch hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként borajánlatainkról, különleges akcióinkról és borászatunk újdonságairól.


Nekünk a bor nemcsak egy ital, hanem élmény – mi pedig szeretjük megosztani Veled a legjobb pillanatokat.


A Brevót használjuk marketingplatformként. Az űrlap beküldésével hozzájárulsz ahhoz, hogy a megadott személyes adataidat a Brevo kezelje a Brevo adatvédelmi irányelveinek megfelelően. 

Koch Borászat és Panzió

Elmúltál 18 éves?