Villányi birtok
A Koch család 2007 óta dolgozik a Villányi borvidéken. Első tételeink Nagyharsányban, a Kolónia pincesor 56. szám alatt található XIX. század végén épült présházban készültek.
A Bordás család által megkezdett alkotásnak az emlékét és hagyományát szem előtt tartva határoztuk el, hogy nem engedjük elveszni ezt az építészeti remekművet, és újjáépítettük az idők során szinte romossá vált épületet.
Természetesen elsőként a 13 méter hosszú pinceszárnyat tettük „lakhatóvá” ahová bekerültek első művészi vörösbor alkotásaink, létrehoztuk a Vin Art borházat.
Hosszas tervezési és szervezési munka után 2010. június 10.-én felavattuk azt a pincét, amelyre méltán büszkék vagyunk. Kiváló szakemberek keze munkája alapján sikerült olyanná varázsolni, amilyennek elődeink egyszer régen megálmodták és megépítették. Úgy érezzük, ezzel az alkotásunkkal méltó módon emlékezhetünk azokra, akik hírnevet szereztek a Villányi történelmi borvidéknek és Nagyharsánynak.
Természetesen igyekszünk folytatni elődeink által megkezdett utat, első boraink kiváló eredményeket értek el a rangos magyar és külföldi borversenyeken. A legjobb eredményeinket a Villányi Franc vörösborunk és a Csanád Cuvée bor különböző évjáratú tételeivel értük el.
Baranya déli részének szubmediterrán éghajlatára jellemző, hogy tavasztól őszig igen kevés a csapadék. A nyár meleg, a tél enyhe és mérsékelten száraz. A mikroklíma igen kedvező, ami köszönhető a Szársomlyó védőszerepének és a falu kedvező fekvésének. A déli lejtők a szőlőtermesztésnek kedvezően napfényben gazdagok és melegek. Ez a Baranya megyei falu sok-sok múltbéli és a jelen időben létesült alkotásával várja az idelátogató kedves vendégeit. Ezek közül szeretnénk kiemelni azt, amit nagyon sokan, ismernek, tisztelnek és nem utolsósorban szeretnek. A nagybetűs Villányi Borokra gondolunk, arra a természeti csodára, amely itt ezen a földrajzi helyen telepített és érett szőlők gyermekeként születik évszázadok óta.
Nagyharsányi és a villányi dülőkről indultak elsőként azok a magyar borok, amelyek megalapozták azt a hazai és nemzetközi elismerést és tiszteletet, ami a mai napig körülveszi a borvidék Borait.
2025-ben, 40 hektáros szőlőültetvényeink központjában Diósviszlón, az Imre-völgyben felépítettük új feldolgozó, erjesztő- és érlelőpincénket.
Saját, déli fekvésű dülőink a borvidék egyik kiváló termőhelyén, a Diósviszlói Imre-völgyben találhatóak. Diósviszlón mély a talaj és nagyon kötött, ezért nagyon jó a vízmegtartó képessége, ami a rapszodikussá váló csapadékviszonyok miatt különösen fontos. Szőlőtermő területeinket nagy odafigyeléssel gondozzuk, jellemző a hektáronkénti magas tőkeszám, terméseinket korlátozzuk, gondos kézi szüreteléssel szedjük, válogatás után a modern technológia és a hagyományos borkészítés ötvözésével készítjük borainkat.
Elsősorban a bordeaux-i kékszőlő fajták és a belőlük készülő classicus, premium és super premium minőségű borok találhatóak a birtok szortimentjében. Villány zászlós fajtája a Cabernet franc és rokona a Cabernet sauvignon az elsődleges, de Merlot és a Syrah fajták is megtalálhatóak ültetvényeinkben.
Szeretnénk megmutatni minden kedves idelátogatónak a villányi borainkat. A borokat, amelyeket a természet alkotott, amelyek magukban hordozzák a tél komorságát, a tavasz lendületét, a nyár perzselő melegségét, az ősz színes varázsát és a kiváló borászunk szakértelmét és odaadó munkáját.