Hajós-Bajai szőlők
Borotai pincénk körül 40 hektáros kiváló területeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi borszőlő fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Ister, Castellum). Összes szőlőterületünk a borvidéken 150 hektár.
A felső-bácskai barna csernozjom talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, valamint jó vízgazdálkodása miatt saját művelési módot alakítottunk ki. Az általunk kialakított művelés módunk lényege, hogy a szőlőt nem korlátozzuk a növekedésben. Nagy, de szellős lombozatot alakítunk ki, mely jelentősen növeli a szőlőtőke fotoszintetizáló képességét, így a borszőlő és a bor minőségét.
A szigorú metszés és a sylvoz művelésre jellemző szálvessző lekötés után a vegetációs időszakban nem bújtatjuk a hajtásokat, nem korlátozzuk a szőlőtőke szabad növekedését. Nagy szellős lombozatot érünk így el, a növény igényei szerint növekszik és kapaszkodik a huzaltartó drótokhoz, kialakítva a számára legkedvezőbb, és a fotoszintézis szempontjából hasznos leghatékonyabb lombozatot. Nyár végén egyszer, csekély módon csonkázunk. Az eredmény tökéletes minőségű, friss 100%-os szőlőlé alacsony önköltségen, mert rengeteg kézimunka erőt spórolunk meg. A szőlőtőke boldog, hiszen a lehető legtöbb napfényt tudja hasznosítani.
Minden ültetvényünkben a saját termesztéstechnológia mellett
Mentes
Rovarölőszer mentesen dolgozunk
Minimális
minimálisra csökkentjük a gombaölőszer használatát
telepítés
gyepesítünk és madárodúkat helyezünk el az ültetvényekben
A terroir
Ez a terroár a borvidék egyik gyöngyszeme. A felső-bácskai barna csernozjom talaj bőséges humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- és illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi.
A terroir kifejezést olyan szófordulatokban szokták használni, mint például „a terroir felülírja a szőlőfajtát” vagy a „borban tükröződik a terroir jelleme”. Oly elegáns ez a francia szó, hogy azt hinnénk, csak különlegesen értékes dűlők esetében szabad használni, holott minden szőlőtermő kultúrát, a csemegeszőlő területeket is pontosan lehet jellemezni a terroir összetett jelentésével. A társadalom, a történelem, a természet és a talaj négy T-je rámutat az adott terület szőlészeti -borászati szempontból hasznos, fontos értékeire.
A borotai terroir igazi búzatermő vidék, ahol a paraszti kultúrában hagyományosan „az életnek” is nevezett kenyér alapanyaga született meg. Gazdag mész-, humusz- és tápanyag tartalmú csernozjomról beszélünk, a régiek által emlegetett bácskai, zsíros, illatos feketeföldről. El tudjuk képzelni azt, hogy a szőlő rosszul érezné magát ilyen körülmények között? Ha az életet adó gabona kiváló termést ad, a borszőlő lemaradna mögötte? A gabonafélék beltartalma és termésmennyisége is arra utal, hogy hatalmas erő van ebben a földben. Mi tehát a terroir Borotán? A magyar földművelést értő és szerető népesség; a több száz esztendős mezőgazdasági tapasztalat, ami apáról fiúra száll; a növénytermesztésre kiválóan alkalmas természeti környezet; és a nagyszerű adottságú föld.
Borászat
Az elmúlt harminc évben számos fejlesztés eredményeként alakult ki a Koch Borászat központja, amit egy 40 hektáros,összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. A művelt szőlőterület a Hajós-Bajai Borvidéken összesen 150 hektár. A borászati üzem a legkorszerűbb technológiával rendelkezik a feldolgozástól a palackozásig. Szőlőfeldolgozást korszerű és kíméletes membránpréssel végezzük, az üzemben új szivattyúkkal és tárolótérrel rendelkezünk. Reduktív borainkhoz a mustot hűtjük, tisztítjuk, az egész borkészítés folyamata alatt az oxigént teljes mértékben kizárjuk védőgázak segítségével. Vörösborainknál a tradicionális barrique hordós érlelés után még palackos érlelést is végzünk prémium kategóriás borainkon.
Az üzem teljes kapacitása 30.000 hl.
A technológiai berendezések, a pince, az irodák, az óvodás gyerekek szüretelését biztosító szőlő mintakert, a wellness részleggel, (jakuzzi, szauna, kültéri medence) felszerelt klimatizált panzió, az elegáns borkóstoló épület, a kádár szakmát bemutató múzeum és az autentikus kádárlakás együttese várja a boraink és bortermelési filozófiánk iránt érdeklődőket. Elődeinkre emlékezve az itteni épületeket a felső-bácskai hagyományokat megidéző sváb barokk stílusban hoztuk létre. Minden látogatónk és szállóvendégeink a Hajós-Bajai és Villányi borvidéken termelt borainkat a Wine & Caffee borszaküzletben pinceáron vásárolhatják meg.
Hajós-Bajai Borvidék
A Duna Borrégió nyugati területén találhatók a Hajósi és a Bajai hegyközségek szőlőterületei, melyek együttese a borvidék.
A borvidék települései: Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.
A Magyar bortermelő vidékek közül a napfénytartam, valamint a napsugárzás havi és évi összege ezen a területen a legmagasabb. A térség tökéletesen alkalmas fehér- és kékszőlőfajták termesztésére is.
Ha szeretne többet megtudni borvidékünkről, akkor keresse fel a hajosbaja.hu weboldalt.