Kategória: Koch Rosé borok Hajós-Baja

Hajós–Bajai rosé borok – frissesség és gyümölcsösség egyensúlya

A Koch Borászat rosé borait többféle eljárással készíti, ahogy azt a világ legjobb borvidékein is teszik.
Ha a kékszőlő színanyaga és beltartalma magas, a kipréselt must már önmagában is rózsaszínes árnyalatot ad.
Ilyenkor a bor a fehérborhoz hasonlóan, héj nélkül erjed – így készül például a Frisch Cuvée Selection is.

Gyakoribb módszer a rövidített vörösbor-erjesztés. A zúzott szőlőt 6–72 órán át áztatják a mustban, hogy a tanninok és aromák kioldódjanak.
Ezután a levet elválasztják a héjtól, és reduktív módon erjesztik, így születnek a friss, üde Hajós–Bajai rozék.

A nyár bora – könnyedség, lendület és harmónia

Sokan a rozét a nyár italának tartják, és nem véletlenül.
Lendületes savai, gyümölcsös illata és könnyed testessége miatt tökéletes választás meleg napokon.
Behűtve frissítőként, fröccsben vagy önmagában is kiváló.
A Koch Borászat palackjain hőmérséklet-jelző címke található, így 11–12 °C-on ideálisan fogyaszthatók.

Milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani a rosét?

A rozé borok fogyasztásának ideális hőmérséklete 10–12 °C.
Ez a tartomány kiemeli a friss, gyümölcsös aromákat, és megőrzi a bor élénk savszerkezetét.
Ha túl hidegen kínáljuk, az illatok zárkózottak maradnak, ha pedig melegen, a bor elveszíti üdeségét.
A Koch Borászat palackjain található élő borhőmérő segít megtalálni a tökéletes pillanatot a kóstoláshoz.

Milyen ételekhez illik legjobban a rosé?

A rozé bor kiváló kísérő könnyű nyári ételekhez, salátákhoz, grillezett húsokhoz, tenger gyümölcseihez és friss sajtokhoz.
A száraz rozék jól illenek mediterrán fogásokhoz, a félszáraz változatok pedig gyümölcsös desszertekhez is.
A Hajós–Bajai rozék fűszeres aromáik miatt magyaros, paprikás ételek mellé is remek választásnak bizonyulnak.

Rozé fröccs fajták

  • Kisfröccs – 1 dl rozé, 1 dl szóda
  • Nagyfröccs – 2 dl rozé, 1 dl szóda
  • Hosszúlépés – 1 dl rozé, 2 dl szóda
  • Házmester – 3 dl rozé, 2 dl szóda

Milyen színű lehet a rozé bor?

A rozé színe a szőlőfajtától, a termőhely adottságaitól és a feldolgozás módjától függően változik.
A lilás-rózsaszíntől egészen a lazacos vagy narancsos árnyalatokig terjedhet.
A Hajós–Bajai borvidéken rozékészítéshez leggyakrabban Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Néró és Pinot Noir fajtákat használnak.

Meddig érdemes eltartani a rozé bort?

A rozé borokat általában a palackozást követő egy–két éven belül ajánlott elfogyasztani,
mert ekkor őrzik meg legjobban frissességüket és gyümölcsös karakterüket.
Néhány különleges tétel – például hordóban érlelt vagy prémium rozé – azonban hosszabb ideig is érlelhető,
ilyenekkel a Koch Borászat kínálatában is találkozhatunk.

Sokoldalúság és stílus – nemcsak nyári bor

A rozé borok a magyar borkultúra friss, modern arcát képviselik.
A Hajós–Bajai rozékra is jellemző a gyümölcsösség, a fűszeresség és a friss savak harmóniája.
Aperitifként, teraszborként vagy könnyű ételek mellé is kiválóak.
Szőlőfajtától és terméskorlátozástól függően lehetnek könnyedebbek vagy karakteresebbek, virágosak vagy fűszeresek.

Modern rosék és elismerések

Frissességük, illatos aromáik és élénk színük miatt a rozé borok iránt világszerte nő a kereslet.
A Koch Borászatban is kiemelt szerepet kap ez az irány: a Frisch Cuvée aranyérmet nyert a VinAgora 2021 Nemzetközi Borversenyen,
a Néró rozé pedig elnyerte az Országház Bora címet.
Ezek az eredmények bizonyítják, hogy a borászat tudatosan építi a „pink” vonalat – friss, elegáns és izgalmas stílusban.

Rozé a borvilág színpompás arca

A világ minden jelentős borvidékén készítenek rozé borokat, a frissítő, gyümölcsös stílus mellett ma már prémium, hordóérlelt tételek is születnek.
A Koch Borászat is ezek közé tartozik, ahol a rozé nemcsak a nyár bora, hanem a borvidék sokszínűségének és kreativitásának is jelképe.

Hoppá, valami hiba történt. Próbáld újra a feliratkozást!
Sikeresen feliratkozott a Koch Borászat hírlevelére.

Koch hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként borajánlatainkról, különleges akcióinkról és borászatunk újdonságairól.


Nekünk a bor nemcsak egy ital, hanem élmény – mi pedig szeretjük megosztani Veled a legjobb pillanatokat.


A Brevót használjuk marketingplatformként. Az űrlap beküldésével hozzájárulsz ahhoz, hogy a megadott személyes adataidat a Brevo kezelje a Brevo adatvédelmi irányelveinek megfelelően. 

Koch Borászat és Panzió

Elmúltál 18 éves?