Bio borászati üzem
Koch Csaba már a kétezres évek eleje óta kísérletezett ellenálló borszőlőfajtákkal. A hosszú évek tapasztala után 2021. július elsején átadásra került a biogazdálkodás megkoronázásaként az új, korszerű bio borászati üzem Borotán.
"Az egészséges, szermaradvány-mentes borokat a bio szabályoknak megfelelően elkülönítve állítjuk elő. Az organikus termesztés út a fenntartható mezőgazdaság felé, melyre a társadalmi igény is fokozódik. Első bioboraink a Castellum és az Ister ellenálló, vegyszeres szőlővédelmet nem igénylő fajtákból állítottuk elő. A későbbi években elkészítettük Organic termékcsaládunk Olaszrizling, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon tagjait is."
Koch Csaba
A különálló bio borászati üzemben a legkorszerűbb technológiával rendelkezünk, a higiénia legmagasabb fokára törekedünk. Saját organikus szőlőtermesztés és biobor termelésünk mellett létrehoztunk a birtokon egy fajtagyűjteményt, amely génbank és bemutató kert is egyben. Lehetővé teszi az új, rezisztens szőlőfajták megismerését és megfigyelését az Alföld agroökológiai körülményei között.
Magyarországi borászatnál most első ízben hoztak létre ilyen nagyszámú rezisztens szőlőfajtából álló mintakertet: az összesen 33 fajtát tartalmazó gyűjtemény két kutató – Dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének osztályvezetője és Dr. Petar Cindrić, az Újvidéki Egyetemhez tartozó Karlócai Szőlőtermesztő Intézet munkatársa – több évtizedes munkásságának legjobb fajtáiból és fajtajelöltjeiből áll. A szakemberek több mint egy éven át dolgoztak a projekt megtervezésén és az ültetési anyag előkészítésén. A két kutató személyesen is jelen volt a borotai mintaültetvény telepítésénél, és a jövőben is figyelemmel kísérik a növények fejlődését, viselkedését. Közismert rezisztens csemegeszőlő és borszőlő fajták: Teréz, Esther, Nero, Palatina, Fanny, Moldova, Pölöskei muskotály, Panonija (Castellum), Ister (Bácska) Flóra, Lidi, Angéla, Vénusz, Bianca, Zala gyöngye, Medina.