Kategória: Fehér és desszertborok

Hajós–Bajai fehér- és desszertborok a Koch Borászattól

A Koch Borászat fehér- és desszertborai kizárólag a Hajós–Bajai borvidék ültetvényeiről származnak. Borotai szőlőbirtokainkon rezisztens fajtákkal, tudatos terméskorlátozással és kíméletes szőlőfeldolgozással dolgozunk, hogy a borokban egyszerre jelenjen meg a borvidék gyümölcsös frissessége és a fajta karaktere. Koch Csaba több évtizedes szakmai tapasztalata, a modern pincetechnológia és a folyamatos kísérletezés eredménye az a fehérbor-választék, amelyben a könnyed, ropogós, reduktív tételektől a díjnyertes prémium és különleges, késői szüretelésű és Snow Wine desszertborokig mindent megtalál a borkedvelő.

A fehérborok sokszínű világa és fogyasztási élménye

Egy pohár bor az egyik legkedveltebb ital az ízletes ételek mellé. A fehérborokat  minden asztalnál élvezik, és nagy választékban készülnek. Értékelje és élvezze a Magyar borászatok kedvenc termékeit, de kóstolja őket tovább. Sokféleségük sokféle ízélményt kínál, minden árnyalat megmozgatja és újból meglepi az ízlelőbimbóit.

Az ideális ivási hőmérsékleti tartomány 6-14 Celsius-fok között van. A félszáraz és édes fehérek 6-10 fokosak legyenek, a friss és meglehetősen száraz fehérborokat 9-11 fokon fogyaszthatjuk. Az érett és testes borok 11-14 fokon adják ki ízűk és illatuk legjavát.

A fehérborok készítésének alapja a jó minőségű érett fehérszőlő. A szőlőszemekből kipréselt mustból, a bogyóhéjtól elkülönítve erjesztett ital. Megjelenésben a világos zöld, és sárga színtől az aranysárgáig terjedhet. A friss ropogósság jellemző a pincészet fehér palettájára, azért találhatunk nagytestű, magas alkoholtartalmú, száraz, félszáraz, de még édes termékeket is. A borász filozófiája is nagymértékben befolyásolja a késztermék tulajdonságait.

Fehérbor-fajták, ízvilág és fogyasztási szokások

A borok többnyire szárazak, de sok édes és desszertbor (pld. Tokaji Aszú, jégbor, késői szüretelésű) is létezik. A maradék cukor meghatározó a bor íze szempontjából. A 9 g/l-nél nagyobb maradékcukrot tartalmazó borok a félszáraz borok közé tartoznak, 18 g/l-től édes borról beszélünk.

Jellemzően étkezés előtti aperitifként, desszertként és frissítő italként is kedvelt az étkezések közötti időszakokban. A fehérborok alkalmasak aromájuk és savasságuk miatt főzéshez, a húsfélék és egyéb ételek lágyítására is.

A Magyar sajátos fehér borfogyasztás egyik közkedvelt formája a fröccsként történő italozgatás, ki több, ki kevesebb szódával szereti. Azonban tisztán kortyolgatva élvezhetjük ki igazán ízeiket.

A Koch Borászat összes friss és ropogós, vagy nagy testű tekintélyes fehérbora megtalálható és rendelhető az online webshopban. Chardonnay, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Bácska (Ister), Castellum (Pannonija) pezsgő, bioborok, kései szüretelésű, Sauvignon Blanc, Rajnai és Olaszrizling cuvée, stb. Mindegyik fehérborban más és más jegyeket fedezhetünk fel, ugyanabból a szőlőfajtából készült különböző tételeket kóstolhatunk. Ízüket befolyásolja a termőhely, az esetleges terméskorlátozás és a borkészítés stílusa is.

A Hajós–Bajai borvidék és a Koch Borászat szőlőültetvényei

A Hajós-Bajai borvidék csodálatos pincesorai és szőlőtermesztési szempontból tökéletes klímája miatt tradíció itt a borászat. A talaj remek adottságai a fehér- és kékszőlők termesztésének is kedvez, és ebből fakadóan remek fehér superior bortípusok készülnek a borvidék teljes területén. A Borotai szőlőbirtok területein rezisztens szőlőfajták telepítésével jelentős mértékű bio szőlő termelés valósult meg.Száraz prémium fehérborok Hajós Bajai

Hajós-Baja borok oltalom alatt álló eredet-megjelölés termékleírása

Hoppá, valami hiba történt. Próbáld újra a feliratkozást!
Sikeresen feliratkozott a Koch Borászat hírlevelére.

Koch hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként borajánlatainkról, különleges akcióinkról és borászatunk újdonságairól.


Nekünk a bor nemcsak egy ital, hanem élmény – mi pedig szeretjük megosztani Veled a legjobb pillanatokat.


A Brevót használjuk marketingplatformként. Az űrlap beküldésével hozzájárulsz ahhoz, hogy a megadott személyes adataidat a Brevo kezelje a Brevo adatvédelmi irányelveinek megfelelően. 

Koch Borászat és Panzió

Elmúltál 18 éves?