Ez a tölgyfahordóban érlelt bíbor vörös színű merlot vörösbor magán hordozza a merlot fajta szépségét. Lekváros illatában, frissen szüretelt szőlő, erdei gyümölcsök sokasága mediterrán fűszerekkel, enyhe fekete-ribizli és gyengéden szilvás tónus érezhető.
Ízében a málnás-ribizlis jegyek uralkodnak. Sok szép sav és visszafogott tannin engedi érvényesülni a buja selymes gyümölcsösséget.
A bordeaux-i fajta könnyedebb, önálló fogyasztásra sarkalló közepesen testes, azonban gyümölcsökben gazdag változata. A hordós érlelést meghálálva érezhető a kerek krémes bársonyos fa, azonban nagyon szépen harmonikusan illeszkedik.
Remek gasztrobor, 15-16 °C-on, magyaros ételekhez, pörköltekhez, fűszeres sertés, marha, szarvas, vaddisznó sültekhez, rakott burgonyához, belsőségből készült ételekhez ajánlott, fogyasztása enyhén csípős harcsapörkölthöz különleges élményt nyújt.
Kézzel szüretelt és válogatott merlot fajta szőlőből készült meleg, kedves, bársonyos, prémium minőségű száraz vörösbor.
Magyar termék
XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: ezüst
XIX. Nemzetközi Vince-napi Borverseny: ezüst
A merlot a világon mindenhol ismert fajta az összes vörösbortermő vidéken. Legnagyobb kiterjedésű ültetvényei, származási helyén a Francia Bordeaux-ban találhatók. Spontán kereszteződés útján a a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes fajtákból keletkezett. A kaliforniai Napa völgyben és minden olyan helyen ahol a cabernet-k dominálnak a pincékben, ott általában a merlot is termesztet fajta a cuvée-k alkotóelemeként. Közel negyven országban bejegyzett, tehát elmondható, hogy az egyik nagy világfajta. Az USA, Kanada, Chile, Argentína, Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland, Olaszország, Ausztria, Románia, Bulgária és még Svájc legtöbb neves pincészete is rendelkezik kisebb, nagyobb ültetvényével.
Jelenleg Magyarország hatodik legelterjedtebb vörösborszőlője. Népszerű a szőlészetek körében, nagy területeken a szekszárdi, soproni, egri, villányi, hajós-bajai, tolnai és a balatonboglári borvidék déli, dombos fekvésű dűlőin termesztik, de megtalálható a tokaji borvidéken is.
Önálló formában, de leginkább a bordeaux-i Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc fajtákkal, néhány esetben Syrah, Pinot Noir, Malbec és a Kékfrankos borok házasításából születnek igazán nagy, hosszan érlelhető superior cuvée-k. A hosszú tölgyfahordós érlelést vaníliás, karamell, csokoládé ízjegyek-kel hálálja meg, majd palackban 10-15 éves érlelési potenciállal rendelkezik. A házasításokban általában a Cabernet Sauvignon borok erős tanninos ízének lágyítására, lekerekítésére alkalmazzák.
A hazai és a külföldi pincészetek, bársonyossága és egyedi a borban visszaköszönő szőlő illata - íze miatt kedvelik. Az egyik olyan fajta bor amelyik a leginkább képes visszaadni a szőlő finom illatát és ízét.
Hűvösebb évjáratokban paprika, eukaliptusz, és menta formájában herbás jegyeket hoz, a melegebb években érett gyümölcsös szeder, szilva, lekváros valamint virágos jegyek lehetnek a meghatározóbbak. Bora mély rubinvörös színű, közepes sav és tannintartalmú, közepesen testes, jellemzően magas alkohol mellett.
A merlot szőlőfajta viszonylag korán rügyezik, ezért fagyérzékeny, szereti a tápanyagban gazdag talajt, a meleg délies fekvésű dűlőket, amit általában szeptember végén, október elején szüretelve magas cukortartalmú feketébe hajló sötétkék, finom lédús bogyókkal hálál meg.
tölgyfahordó, magyar