A Cabernet Sauvignon világfajta organikus termesztéséből származó szőlőből készített, kis fahordós érlelésű tartalmas vörösbor.
Fehér Olaszrizling Biobor. Magyarország egyik legnépszerűbb szőlőfajtájából készíett vegán fehérbor.
Ökológiai termesztésből származó szőlőből.
Enyhén zöldes, világos citromsárga színű. Fajtajelleges keserű mandula, körte és méz illata szépen harmonizál a hordóból származó vaníliás jegyekkel. Harmonikus savérzetű testes bor.
A bioborászat nem használ műtrágyát és szintetikus vegyi permetezőszert a szőlő ültetvényeken. Célja a biológiai egyensúly megteremtése a szőlőben. Segíti a szőlőtőkék ellenálló képességét, és kedvező körülményeket teremt a kártevők természetes ellenségei számára például madárodúk telepítésével . Zöldtrágyázással, komposzt és szerves anyag felhasználásával, a túlzottan magas hozamok elkerülésével hosszú távon egészséges, termékeny talajt tart fenn. A bioborász elvisel bizonyos mértékű természetes szőlő veszteséget a kártevők és betegségek miatt. Ha szükséges, megküzd velük. Gyógynövény alapú és természetes permetkeverékek, esetleg kén, mész vagy réz hozzáadásával, csali-csapdák kihelyezésével, zavaró illatanyagok kijuttatásával és számos egyéb természetes módon. Alacsony hozamok, terméskorlátozás és kíméletes érlelés eredményeként többnyire koncentrált, a fajtára jellemző, karakteres vegán borok születnek.
A természeti környezetet kímélő módon, jogszabályokban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú előírásoknak történő megfelelést független minősítő szervezetek tanúsítják. A rendszeres ellenőrzések biztosítják a fogyasztók részére, hogy ténylegesen ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) gyümölcsöt, vagy belőlük készült készterméket vásároljanak.
A Koch Borászat ellenőrzését és tanúsítványainak kiállítását a HU-ÖKO-01 jelzésű Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. végzi.
A „biobor” kifejezés a hazai tudatos vásárlók körében egyre ismertebb. Más országokban egyéb egyértelmű kifejezéseket is használnak. Spanyolországban a „vino ecologico”, Angliában és az USA-ban az „organic wine”, Franciaországban a „vin biologique”, Németországban pedig az „ökowein” jelzők érvényesek a környezetkímélő és ökológiai eljárásokat illetően.
Az Észak-Amerikai országokban, és Skandináviában közkedvelt italok között tartják számon az ökológiai rendszerben termelt borokat. Az sem véletlen, hogy számos Michelin-csillagos étterem ital-lapján is szerepelnek.
Ökológiai termesztésre leginkább alkalmas fajták közül ki kell emelni a nemesített rezisztens szőlőket, amelyek fenn tarható gazdálkodást tesznek lehetővé. Az Ister és a Castellum is közéjük tartozik. A közismertebb szőlőfajták mint a cabernet sauvignon, a sauvignon blanc, a portugieser, az olaszrizling, a cabernet franc vagy a kékfrankos komolyabb kihívások elé állítják a pincészet dolgozóit, mert csak részben ellenállóak bizonyos betegségeknek, kártevőknek, így a védekezés is nehezebb ezekben az ületvényekben.
A Magyar fenntartható mezőgazdaság egyik garanciája a biodinamikus termelési formák széles körben való alkalmazása. A vegyszerek tilalma, egyben a természetes natúr ízek megőrzését is lehetővé teszi. A szőlőbirtok minden dűlőjében rovarölőszer-mentes gazdálkodás folyik, ezzel is csökkentve a termesztés ökológiai lábnyomát.
Koch Pincészet Borota
© 2023 Koch Borászat. Honlapkészítés