Díszdobozban
Vintage Méthode traditionnelle (Évjáratos palackos érlelésű)
Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, fehér brut pezsgő telt és krémes textúrával, apró finom buborékokkal.
Tradicionális palackos erjesztésű Magyar pezsgő
Evans Victoria Kóstolási jegyzet:
Mély arany színű hagyományos champagne-i eljárással készített száraz pezsgő, apró és kifinomult buborék szerkezettel.
Illatában azonnal felismerhető a Chardonnay szőlőfajta a citrusokon, sárga almán és a sárgadinnyén keresztül.
Második benyomásra ránk köszönhetnek a tradicionális pezsgőkészítéshez kapcsolódó kenyeres és élesztős jegyek.
A legnagyobb izgalmat a krémesség mellett a fűszereknek, amit a citromnak és a pemetefűnek köszönhetjük.
A korty telt és végtelen hosszúságú; mogyorós, földimogyorós, kekszes és joghurtos aromákkal.
6-8 °C-on, önálló aperitifként, marinált és sült lazachoz és süllőhöz egyaránt illik, ahogyan a marha tartár mellé is, savanyított zöldségekkel körítve.
Jeles családi ünnepeket, örömteli alkalmakat, extra eseményeket, baráti összejöveteleket megkoronázó remek köszöntő, a karácsonyi asztalon és szilveszterkor elmaradhatatlan buborékos ital.
A debreceni bormustra 2020-as év csúcspezsgője.
Kategória:A pezsgőkészítés minta példájának számító készítési módszer a legelterjedtebb a világon. Az alap technológiát dom Pierre Pérignon-nak, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek apátság pince birtok vezetőjének köszönhetjük, mert elkezdett kísérletezni a selejt Chardonnay borok palackban történő másoderjesztésével. Sokat segített neki, hogy a palackokat akkor már parafa dugóval és viaszos drótkengyellel tudta lezárni. A pontos készítési eljárás a mai napig hétpecsétes titok, azonban ma már remek hasonló nedű készül a világ minden táján.
Az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett a kereslet az extra száraz Champagne tipusú brut pezsgők iránt. A híres francia borvidéken érvényben lévő szigorú szabályzások miatt nem tudják kielégíteni a világpiacot. (Csak a legjobb évjáratokban készítik, így a mennyiség még alacsonyabb.)
Pezsgő megnevezés |
Cukortartalom |
Brut nature, zéro dosage |
Kevesebb mint 3 g/l |
Extra brut |
0-6 g/l |
Brut (Száraz) |
kevesebb mint 15 g/l |
Extra dry |
12-20 g/l |
Dry (sec) |
17-35 g/l |
Félédes (demi sec, medium dry) |
33-50 g/l |
Édes (doux): |
több mint 50 g/l |
Száraz Hajós-baja