Sötét rubin színe, kellemes illata összhangban van beltartalmi értékeivel. Fiatalos, gyümölcsös száraz kékfrankos vörösbor, amely 15-16 °C-on, magyaros ételekhez, pörköltekhez, fűszeres sültekhez ajánlott.
Remek párosítás bárányhúshoz, tökéletesen illik marha- vagy vadételekhez, illetve grillhúsokhoz is.
Az egyik legkorábban fakadó rügyei miatt a fagy veszélynek jobban kitett, azonban rendkívűl szívós szőlőfajta. Bogyói vastag héja ezt a tulajdonságát erősíti. Késői érésű, bő termésű, azonban a késői szüretelhetősége ellenére sem rothad. A Kárpát-medencei pinot noir-ként említett jellegzetes szőlő.
Magyarország éghajlata, a termőterületek adottságai tökéletesen megfelelnek a kékfrankos termesztéséhez. Több termőterületen házasítások jelentős alkotóelemeként is alkalmazzák, az Egri és a Szekszárdi Bikavér borok alapja.
A Kékfrankos szőlőfajta termesztése hazánkban reneszánszát éli, a 90-es években sokan divatosabb fajtákra cserélték ültetvényeiket mára azonban visszatérnének hozzá.
Száraz, Koch