Borotai pincénk legkedvesebb fajtája a Kadarka, ezért természetesen helyet kapott a Koch Selection családban. A legkiválóbb szekszárdi kadarka ültetvényeinkről kézzel szüretelt és válogatott szőlőinkből készítjük, majd rövid, 3-4 hónapos tölgyfahordós érlelés után kerül palackba. Egy igazán könnyű, friss gyümölcsös, bársonyos száraz vörösbor, mely kiválóan passzol a magyar paprikához és a magyaros ételekhez.
Savban és piros gyümölcsökben gazdag, könnyed és hosszan érlelhető bor lett ez a kadarka.
Halvány bíbor szín és kiemelkedően intenzív illat jellemzi. Cseresznye, savanykás meggy, paradicsom, olasz fűszerek és földes jegyek varázsolják el az orrunkat.
A korty igazán lendületes és hosszú, elénk cseresznyével, feketeborssal, lőporral, füsttel és paradicsom levéllel.
A kadarka egy nagyon érzékeny és hatalmas szaktudást igénylő fajta, amelyet nagyban befolyásolnak az évjárati sajátosságok, ezért is elismerésre méltó a tökéletes kivitelezés mind egyensúlyban, mind a fajtajelleg megtartásában.
Rendkívül változatos bor- étel párosítás szempontjából: Rozé kacsamell mellé, Tonhalas tészta mellé vagy bármelyik paradicsom alapú pizzához, csípős - fűszeres húsokhoz is tökéletes.
Evans Victoria sommelier
XXV. Jubileumi Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny: Aranyérem
Kategória:Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék, Borotai pince
Valószínűleg Kis-Ázsiából származó, azonban mára teljesen magyarnak tekinthető szőlőfajta. Az összes vörösbortermő vidékünkön termesztik, legnagyobb kiterjedésben a Kunsági, a Szekszárdi, a Hajós-Bajai, a Villányi és az Egri Borvidéken. Jól alkalmazkodó fajta, kötött talajon magas tannintartalmú, laza homokos területen vékony üde vörösborok készülnek terméséből. Aránylag alacsony tanningyűjtő jellegének köszönhetően a Magyar Pinot-noir-nak nevezett szőlő. Október első heteiben szüretelhető, bőtermő, közepesen nagy fürtökkel.
Szekszárdon hozamkorlátozással koncentrált, kedves bársonyos és elegáns bor készíthető, mely fűszeres illatú, sima struktúrájú, és szép savakkal rendelkezik. Magyarországon termőterületei lecsökkentek, azonban napjainkban reneszánszát éli, több neves szőlőbirtok is újratelepítette mert a fogyasztók körében nagy népszerűségnek örvend, jól házasítható, és sajátos jelleget kölcsönöz a cuvée boroknak.
Borászati szempontból nem nevezhető könnyen elkészíthető fajtának. „A Kadarka kóstolja meg leginkább a borászt” mondás minden bizonnyal helytálló.
száraz, prémium