A termőhely magas mész- és lösztartalmának, valamint magas napsütéses óráinak köszönhetően teljes érésben szüretelt szőlőből készült közepesen testes Cabernet Sauvignon vörösbor.
A szüret októberben történik, nagy gondossággal, kézzel szüretelve. Az erjesztés és almasavbontás acéltartályban, majd az ászkolás másodtöltésű magyar barrique hordókban történik.
Karakteres, mély bíbor színű száraz közepes testű prémium vörösbor.
Illatában erdei gyümölcsök sokasága jelenik meg mediterrán fűszerekkel. Ízében a málnás-ribizlis jegyek az uralkodóak. Kerek savérzet és visszafogott tannin hagyja érvényesülni az enyhén lekváros gyümölcsösséget. A fajta egy könnyedebb, önálló fogyasztásra ösztönző, gyümölcsökben gazdag változata.
Nem a robosztusság, hanem a játékos gazdagság kap itt szerepet. Fogyasztását 14-16 °C-on, szárnyas húsokhoz, friss sült borjúhoz, vadas, gombás ételekhez, kemény sajtokhoz ajánljuk.
Sötét, száraz, hűvös helyen tárolandó, felbontást követően 1-2 napon belül ajánlott elfogyasztása.
XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: ezüst
XIX. Nemzetközi Vince-napi Borverseny: ezüst
Magyarország 2021 Legjobb Újbora Borverseny - ezüstérem
Kategória:Vörösborok Hajós-Bajai Borvidék
Prémium minőségű vörösbor
Magyar termék
A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb, legnagyobb kiterjedésben termesztett, a franc és a merlot mellett a Bordeaux-i borvidékről származtatható nagy kékszőlő fajták egyike. A világ összes vörösbor termelő borvidékén termesztik. A borászok és a fogyasztók között is népszerű, önálló fajtaborként is hatalmas, nagy testű, hosszan érlelhető borok készülnek a sauvignon-ból. Házasításokban is képes kifejteni nagyságát, leggyakrabban a két bordeaux-i szőlőfajtával a Cabernet Franc-al és a Merlot borokkal párosítják, de remek cuvée-k készülnek Pinot Noir hozzáadásával és Magyar pincészetek kínálatában gyakran találkozhatunk kékfrankos - sauvignon házasításokkal is.
A szőlőfajta vadon történő kereszteződéssel jött létre a cabernet franc kék és a sauvignon blanc fehér szőlőfajtákból, a nevének jelentése valószínűleg ezért vad cabernet. Melegebb területeken érzi jól magát, késői érése miatt javasolt is ilyen helyekre történő telepítése. Hidegebb évjáratokban, vagy hűvösebb lejtőkön a cabernet fajtákhoz hasonlóan éles szárító zöldpaprika ízű bort adhat. Közepes vízigényű, a talaj adottságaihoz jól alkalmazkodik, rothadásra nem hajlamos, lisztharmatra érzékeny.
A cabernet sauvignon szőlőfajta Magyarországon különösen jól érzi magát a meleg déli Villányi és a Hajós-Bajai borvidék napos területein. Külföldön az amerikai, szintén kellőképpen forró Napa-völgyben termelt borok örvendnek nagy hírnévnek. A Koch borászat és különösen a villányi Vinart pince borai már számos rangos hazai és külföldi borversenyen bizonyítottak.
Vörösbor, Száraz, Koch