Borotai birtokunk egyik zászlós vörösbora, mely a francia eredetű világfajtából, 100% Cabernet franc szőlőfajtából készült. Kézzel szüretelt, majd palackozását megelőzően magyar fahordóban ászkolt közepesen testes tétel.
A fűszeres-paprikás illat jegyeken áthatoló intenzív meggyesség az első élmény, amit kiegészít a mély bíbor vörös szín. Élénk savak, kerek tanninok, az életkorhoz képest meglepő lágyság jellemzi a bort. Elsőre a jó ivóbor kategóriájába tartozik. Azonban férfias kesernyésség, kerekség és közepes test mutatkozik kóstolása közben. Kortyolgatva, szellőztetve illatában dió jelenik meg, így aztán újra kell kezdeni a kóstolást.
A Cabernet Franc szőlő jól érzi magát a meleg Szekszárdi Borvidéken általában is a kedves arcát mutatja.
Kitűnő párosítás fűszeres húsételekhez, angolosra sütött marhahúsokhoz, magyaros paprikás ételekhez, mint például a halászlé vagy a harcsapörkölt.
Gilbert & Gaillard International Challenge 2022: aranyérem
"Darányi Ignác Emlékére" borverseny: arany
XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: arany
XIX. Nemzetközi Vince-napi Borverseny: arany
Kategória:Igazi francia eredetű világfajta, minden kontinensen nagy területen termesztik borának magas minőségéért. Hűvösebb helyeken is jól alkalmazkodik, de igazán nagy borokat a melegebb borvidékeken képes adni. (Bordeaux, Loire-völgy, Napa-völgy, Argentina, Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika.)
Magyarországon a cabernet franc igazi otthonát a submeditererán jellegű Villányi borvidék területeire jelölik, de kicsit északabbra, Szekszárd környékén, és a Hajós-Bajai borvidéken is jól érzi magát a szőlő fajta.
Ugyan hűvösebb helyeken is szép borok készíthetőek terméséből, a Felső-Bácskai csernozjom talaj szerkezete, gazdag ásványi anyag tartalma, vízháztartása és nem utolsósorban a magas éves napsütéses órák száma miatt ezen a területen igazi fajtajelleges cabernet franc borok készülnek.
Megfigyelhető trend, hogy míg jellemzően házasítások gyakori fajtája, egyre több fajtabor készül hazánkban is, különösen a Villányi a Szekszárdi és a Hajós-Bajai Borvidék pincéiben.
Cuvée esetén általában bordeaux-i mintát követve legtöbbször cabernet sauvignon és merlot borokkal kerül házasításra. Ritkán a Pinot Noir vagy a syrah cuvée kiegészítőjeként is alkalmazzák, hazánkban van példa a kékfrankos és a franc elegyítésére is. Általában nagytestvéréhez a Cabernet Sauvinon-hoz hasonlóan nagy potenciállal rendelkezik, új és másodtöltésű barrique hordóban, majd hosszan palackosan érlelhető, amit legtöbbször szépen meghálál.
Késői, október első felében beérő fajta, cukortartalma jellemzően magas. Jó Fagytűrő képességű, szőlőbetegségekre kevéssé hajlamos, ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.
Vörösbor, Száraz, Koch