A tél közeledtével november végén kézzel szüretelt, kíméletesen feldolgozott és kis tölgyfahordóban érlelt fehér desszertbor. Mazsolás, gyümölcsös illata és íze nem mindennapi élmény. Fogyasztása 11-22 C-on ajánlott, desszertek remek kísérője.
A bor alapanyaga a késői szüretelésű Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres szőlő. A Szüret kora télen történik, így már legalább egyszer havazás vagy fagy is érintette a gyümölcsöt, a neve is ezért hóbor.
A hideg hatására a szőlő vizet veszít, a savak és cukrok koncentrálódnak a bogyókban, ebből az alapanyagból születik ez a különleges alkalmakra ajánlott természetes édes fehérbor.
Fogyasztását süteményekhez, desszertekhez, sajtokhoz javasoljuk.
Magyar termék, Koch Pincészet Hajós-Bajai Borvidék
A tőkén hagyott sérülésmentes fürtök egy gombafajta (Botrytis cinerea) fertőzés következtében nemes rothadásnak indulnak (aszúsodás). A hideg időjárás, a fagy érintettség a vízvesztést tovább fokozza. A töppedés során növekszik a bogyó sav és cukortartalma, víztartalma pedig csökken. A teljes glükóz-tartalom is csökken, mert annak egy része átalakul glicerinné és savvá.
A kipréselt must cukorfoka annyira magas, hogy teljesen nem képes átalakulni, így egy idő után a forrás megáll. A maradék cukortartalom miatt természetes édes-bor keletkezik.
A végeredmény magas savtartalmú, harmonikus, összetett és hosszú lecsengésű desszertbor, amely a hordós érlelés következtében válik igazán prémium minősséggé.
Hóbor Desszertbor