A Koch & Evans Villányi Franc 2018 az elegancia és a harmónia megtestesítője.
Koch Csaba és Magyarország 2020. évi Sommelier Bajnoka Evans Victoria közös alkotása ez a kirobbanóan intenzív illat és ízvilággal rendelkező, robosztusan testes Villányi Super Prémium Cabernet Franc.
A szőlő diósviszlói Imre völgyben saját ültetvényben termett 0,5Kg/tőke terméskorlátozással, hogy a lehető legkomplexebb és legszebb bort lehessen belőle készíteni. A feldolgozás során hosszú héjon erjesztés, majd 12 hónapos újfahordós érlelést követően került palackba, hogy itt érjen tökéletessé. A tétel egy része zempléni tölgyfahordóban, egy kisebb része amerikai tölgyfahordóban érett, melytől igazán különlegesé és izgalmassá vált. Limitált super prémium kiadás: 1000 db palack készült.
A bor intenzív rubin színnel rendelkezik, illatában nagyszerű fajtajelleget érzünk.
A feketeribizli, cseresznye, meggy és málna illatok sora mellett megjelennek a tölgyfahordós érlelésre utaló jegyek: a dohány, a füst és enyhén a feketebors.
Kóstolva a bor savakban, tanninokban gazdag és nagyon szép harmóniát alkot a nagy testtel és alkohollal. Ízében a pirosbogyós gyümölcsök mellett a csokoládés és a kakaós jegyek dominálnak, amelyek hosszan kitartanak a kóstolás után.
Egyensúlyos bor, amelyben könnyen felismerhetőek a cabernet franc fajta jellemzői.
Fiatal bor, amely még fejlődik és minimum tíz éves érlelési potenciállal rendelkezik. Csodálatos kóstolási élményt nyújt jelenleg is, de érdemes több évre eltenni a pincébe is egy palackot.
A cabernet franc erdei vadhúsok mellé remekül illik: a szarvas, az őz, a vaddisznó mellé, de egy marha steak mellett is szépen ki tud teljesedni. A húsételeken túl a kemény sajtokhoz is örömmel fogyasztható.
Evans Victoria sommelier
Villányi Borvidék Vinart Pince
Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű száraz super prémium villányi cabernet franc vörösbor
Magyar termék
2020 októberben indult a közös szakmai munka a Koch borászat és Evans Victoria között. Victoria külső szakmai tanácsadóként dolgozik együtt a borászattal, különböző területeken.
A Koch&Evans borok ötletének története a tavalyi évre nyúlik vissza. Mindkét fél úgy érezte, hogy ez egy sikeres, ötletes és hosszútávú projekt lehet. A szőlőfajták kiválasztásában konszenzus volt.
Victoria kaliforniai származású, ezért a Chardonnay mindig is közel állt a szívéhez. Eredetileg a vörösbor Cabernet Sauvignon szőlőfajtából készült volna, de a kóstolások során Csabának és Victoriának is egyértelműen a Bordeaux stílusú Cabernet Franc alapborok rabolták el a szívüket.
Minden alapbor Koch Csaba keze munkáját dicséri, a folyamatba Victoria pedig a házasítások kialakításának szakaszában kapcsolódott be.
Mindkét bor sok-sok hónap és számtalan borminta közös kóstolásának és házasításának eredményeképpen született meg.
A cél a limitált és super prémium minőségű borcsalád kialakítása volt, ezért csak 1000-1000 palack készült mind a Chardonnay-ból, mind a Cabernet Franc-ból.
Az elkészült házasítás a Villányi Borvidéki szőlőbirtok különböző, a 2018-as évjárat legjobb minőségű hordó-tételeinek válogatásából készült super prémium cabernet franc fajtabor.
A 2018-as évjáratot nem kevés szélsőség jellemezte. Márciusban a fagyok okoztak károkat, majd áprilisban hirtelen köszöntött be a nyárt idéző száraz meleg időjárás, ami az egész tavaszra jellemző volt. Nyáron sokszor nagy mennyiségű csapadék zúdult le rövid idő alatt. A megszokottnál korábban tudtuk megkezdeni a szüretet, jellemzően a legtöbb fajta esetében. A leszüretelt szőlőfürtök egészségesek, a bogyók íz- és zamatanyag gazdagok voltak, mindent egybevetve egy kiválónak mondható évjáratot zárhattunk.
Super Prémium vörösbor