A Francia borok finom méltósága és szenzációs harmónia jellemzi ezt a vörösbort. Stílusa gyümölcsös és finoman bársonyosan telt. Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon cuvée.
"Ez a Merlot alapú házasítás kiemelkedő eleganciával és harmóniával rendelkezik. Testes vörösbor, ám mégis jóivású, gyümölcsös tétel. Kóstolásakor meggy, áfonya, csokoládé jelenik meg, s a 8 hónapos hordós érlelésből származó fűszeresség és tanninok teszik igazán kerekké. Számomra a legkedvesebb villányi házasításunk, melyet bátran ajánlok a kóstolók során fiataloknak is. 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem kitüntető címeit is kiérdemelte."
/Koch Pálma/
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítás francia módi mintára készítve. A köztudat sokszor testes és nagy borokra gondol a francia szó hallatán, holott a Bordeaux-i borvidéken készített borok többsége közepes testű, jóivású és fogyasztóbarát. Ez a cuvée pedig tökéletesen hozza a francia borkészítési stílus legkiválóbb jegyeit. Feketecseresznye, cassis likőr, feketeribizli, medvecukor és negro illat halvány fűszerekkel a háttérben.
Egyszerre hűvös és lágy stílusú, közepes savakkal és közepes tanninokkal. A három nagy Bordeaux-i kékszőlő fajta házassága egy nagyon szép egyensúlyú borban öltött testet.
Ízvilága is megjeleníti mindegyik fajtát a borsos, paprikás, füstös, dohányos, hamus, kávés és medvecukros jegyeken keresztül. Mindhárom francia fajta a Villányi borvidéken is a szép arcát mutatja, különösen a jó évjáratokban.
Borókás őz sült mellé vagy kávés Galambmell mellé is tökéletes borválasztás.
A házasítás többféleképpen történhet aszerint, hogy mi a cél és persze a világ melyik borvidékén készül, mert a házasításokat általában törvények vagy területi szabályok írhatják elő. Minimum kettő, de akár több fajta szőlőből készült borok egyesítése esetén beszélhetünk küvé borokról.
1. Már a szőlőt a kívánt arányban szüretelik és préselik össze, tehát már a must több szőlő levéből áll. Különböző dülőkről is szokás keverni a termés minőség kiegyenlítése céljából.
2. A kész vagy már érlelés alatt álló bortételeket házasítanak különböző arányban. A cél általában a fajták tulajdonságainak ötvözése egy magasabb minőségű bor elkészítésének érdekében.
Magyarországon a legismertebb házasítás az Egri bikavér, a Kékfrankos, a Cabernet-k, a Merlot és a Zweigelt tulajdonságait egyesíti.
Koch Villány