A klasszikus zöld-zöld sárga színben megjelenő olajos mozgás nagy testet ígér. Illatában széna, kis zöld alma, egres, majd szellőzést követően érett szőlő jelentkezik. Szájban valóban nagy a test, de nem elég széles a savszerkezet. De ez egyáltalán nem is baj. Összbenyomást tekintve megnyerő, úri, tekintélyes bor. A 15%-os alkohol és a hordós érlelés révén elgondolkodtató, prominens chardonnay született Hajós térségében.
Késői szüretelésű, egy hónappal a normál szüret után, november első felében, túlérett nagyon magas mustfokkal szedett szőlőből készült. Teljesen szárazra kierjedve, majd másodtöltésű magyar kis barrique hordóban érlelve érte el, hogy palackozásakor ízben, zamatban gazdag, gyümölcsös illatokkal, igazi nagytestű borrá váljon. A bor Jelentős alkohol tartalma miatt enyhén édes érzetet adhat fogyasztójának.
A terroár adottságai miatt van lehetőségünk ilyen prémium minőségű chardonnayt készítenünk. A magas mésztartalmú alföldi feketeföldön karakán, erős savszerkezetű fehérborok készülnek, melyek ászkolásra (fahordós érlelésre) alkalmasak.
A chardonnay francia eredetű világfajta, a világ minden szőlő- és bortermelő országában megtalálható.
Apró gömbölyű formájú bogyói vastag héjúak, lédúsak, fehéres zöldes színűek. Fürtjei kicsik, közepesen tömöttek. Rügyei korán fakadnak és korán is virágzik, szeptember középső harmadában érik, nem bőtermő fajta. Cukortartalma a jó évjáratokba 20 mustfok feletti értéket is elérheti. Bogyói jellegzetesen zamatosak, enyhén fű ízűek. Késői szüreteléskor mindig 20 fok feletti a must cukorfoka.
Közepesen fagytűrő, a szárazabb termőhelyeken is jól terem.
Karakteres kemény azonban finom savérzetű bora általában fajtajelleges, telt széles spektrumban felhasználható, akár pezsgőalap is lehet. Friss reduktív és tölgyfahordós érlelésű oxidatxív formában is elegáns közkedvelt ital.
fehérbor, száraz, prémium