2014-ben tizenharmadik alkalommal került kiosztásra a szakma prominens személyeinek jelölése és szavazatai alapján a legjobb magyar borászatnak járó elismerés.
Az Év Pincészete cím egy olyan bortermelő teljesítményét díjazza, amely bel- és külföldön a magyar bor, borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tartósan és eredményesen dolgozik.
A szőlőművelés innovációjában élenjáró tevékenységéről is ismert Hajós-Bajai borvidéki elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak, és a 2013. év pincészete versenyben is a dobogó harmadik fokára került.
A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége együttesen alapította a díjat a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.
Ebben az évben a második helyezett a Kunsági Frittmann Borászat, a harmadik pedig Tokaj-Hegyaljáról a Béres Szőlőbirtok lett.
A Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Fontos, hogy a természeti adottságokat kiegészítse a borász szaktudása és alázata, jövőképe és mindazon tevékenység ami elősegíti a hazai borok népszerűsítését és a szakmai példamutatást.