A Hajós-Bajai pince zászlós vörösbora, melyet Koch Csaba csak a megfelelő, kiváló évjáratok idején készít. Szigorú kézi szüret és válogatás után saválló acéltartályban erjed, majd almasavbomlik, s ezután új magyar barrique hordóban érlelődik.
Mély bíbor színű, fűszeres illatú. Szellőztetéssel egyre több piros gyümölcs és csonthéjasok érkeznek, azután kávé és étcsokoládé, s mindezt finom vanília lengi be.
Szájban a fajta piros húsú gazdagsága jelenik meg a málnától az áfonyáig. Komplex vörösbor. Talán itt mutatkozik meg leginkább a borász igénye: mindenek előtt a szőlő zamata uralkodjék, s ha lehet, ezt támogassa az érlelés. Hosszú lecsengésében füstösség és tüzesség, élénk fűszerek mellett.
XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: arany
Kategória:Kis tölgyfahordóban érlelt, száraz minőségi karakteres cabernet sauvignon vörösbor. Pincénk legszebb tételeiből válogatva.
A barrique-hordókat tölgyfából készítik, más-más pörkölési eljárással égetik, hogy különböző féle és intenzitású ízjegyeket adjanak át a bennük érlelt boroknak.
Az eljárás lényege, hogy a bor a hordó anyagait kioldja, és kiegészül a fa jellegzetes anyagaival. Az illat és az íz megváltozik, úgynevezett hordós jellegeket vesz fel. A barrikhordókat maximum 3 évig használják, természetesen bortárolásra továbbra is alkalmasak, de már nem adnak át különleges aromákat a boroknak.
A hordókat kemény lyukacsos szerkezetű, azonban vízálló tölgyfából készítik. Különböző vidékeken nőtt és készített hordók más-más izjegyeket adnak át a barrikolásra alkalmas nagyon jó minőségű boroknak. Általában vörösborok esetén használják az eljárást, de egyre inkább a fehérborok készítésénél is alkalmazzák.
Vörösbor, Száraz